Головна » 2012 » Листопад » 23 » Реалізація соціальних ініціатив Президента України в Запорізькій області станом на 01.10.2012
10:42 AM
Реалізація соціальних ініціатив Президента України в Запорізькій області станом на 01.10.2012

На виконання соціальних ініціатив Президента України в області затверджено розпорядження голови облдержадміністрації від 05.07.2012 №312 «

 

 
Про організацію роботи щодо реалізації соціальних ініціатив Президента України в Запорізькій області».

З метою реалізації соціальних ініціатив Президента України в області реалізується програма зайнятості населення Запорізької області на 2012-2014 роки, якою передбачено:

сприяння ефективній зайнятості та створення нових робочих місць;

проведення спільної з територіальними органами центральних органів виконавчої влади роботи щодо легалізації заробітної плати та зайнятості населення, а також пропагандистської та роз’яснювальної компанії серед населення щодо обмеженості соціально-трудового захисту при відсутності належного оформлення трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками відповідно до чинного законодавства;

забезпечення соціального захисту громадян, які не здатні на рівних умовах конкурувати на ринку праці, вирішення питань професійної реабілітації та працевлаштування осіб з обмеженими фізичними та розумовими можливостями.

Одним з основних шляхів досягнення поставлених завдань є забезпечення подальшого розвитку соціального діалогу між обласною державною адміністрацією, обласною радою, обласною федерацією роботодавців та обласною радою профспілок як одного з головних чинників і засобів забезпечення та підтримки соціальної злагоди, зростання економіки, підвищення рівня зайнятості та рівня життя працюючого населення.

В рамках соціального діалогу в червні 2012 року  підписано Обласну тристоронню угоду між обласною державною адміністрацією, обласною федерацією роботодавців та обласною радою профспілок про зайнятість та робочі місця.

Питання щодо створення  нових та збереження ефективно  функціонуючих робочих місць також розглядалось на нараді-зустрічі голови   облдержадміністрації з профспілковим активом області 27.09.2012.

За даними моніторингу у січні - серпні поточного року в області створено 24,5 тис. нових робочих місць, з яких 17,5 тис. – суб’єктами підприємництва. Річне завдання виконано на 76,5 %.

У 2012 році забезпечено бронювання на підприємствах усіх форм власності області 947 робочих місць для працевлаштування громадян, які не здатні на рівних умовах конкурувати на ринку праці області. Рівень використання заброньованих робочих місць на 01.07.2012 становив 30,5 %. З початку 2012 року в обласній службі зайнятості перебувало на обліку 1074 особи з інвалідністю, за сприяння служби зайнятості працевлаштовано 278 осіб, з них на дотаційні робочі місця – 56 осіб, брали участь в оплачуваних громадських роботах – 154 особи, проходили професійне навчання – 72 особи, з них працевлаштовано після проходження навчання 105 осіб,  9 осіб - отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності.

Питання працевлаштування громадян, які недостатньо конкурентноспроможні на ринку праці, зокрема, інвалідів, знайшли відображення в проекті обласної програми щодо виконання завдань і заходів Державної цільової програми «Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів» на період до 2020 року. Цей проект документа буде винесено на розгляд чергової сесії Запорізької обласної ради.

Проблема легалізації трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками, легалізації тіньової зайнятості та заробітної плати є нагальною для облдержадміністрації.

З метою активізації роботи щодо підвищення рівня заробітної плати та виведення її з «тіні» на засіданнях обласної комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат  розглядалися питання про дотримання на підприємствах мінімальних державних гарантій з оплати праці. Введено практику проведення виїзних засідань комісії. З початку поточного року заслухано керівників 20 територій та 69 підприємств, де спостерігалися ознаки мінімізації витрат на оплату праці. Пропозиції щодо запрошення на  засідання керівників підприємств надавалися Державною податковою адміністрацією у Запорізькій області та Головним управлінням Пенсійного фонду України в Запорізькій області. За підсумками засідань прийняті відповідні рішення, стан виконання яких контролюється облдержадміністрацією.

Зважаючи на актуальність, ці проблеми  розглянуто на колегії  облдержадміністрації 07.06.2012 в ході розгляду питань про «Про підсумки соціально-економічного та культурного розвитку Запорізької області на 2012 рік за підсумками  1 кварталу 2012 року» та  «Про стан ринку праці, організацію роботи щодо його регулювання та шляхи вирішення проблеми безробіття в області, де прийняті відповідні рішення.

За даними обласної державної податкової адміністрації за січень – серпень поточного року проведено 1317 перевірок, якими виявлено та залучено до оподаткування 6293 неоформлених найманих працівника. Встановлена їм зарплата склала 6028,0 тис. грн. Сума податку з доходів зазначених фізичних осіб, що буде щомісяця відраховуватись до бюджету, становить 848 тис. грн.

Розв’язання проблем безробіття, передусім громадян, які недостатньо конкурентноспроможні на ринку праці.

В області в повному обсязі та своєчасно здійснено виплату разової грошової допомоги до 5 травня у підвищеному розмірі, яку отримали                 73,9 тис. ветеранів війни. Загальна сума виплат склала майже 27 млн. грн., серед них:

- 1,5 тис. інвалідів війни 1 групи,  сума виплат - 3,3 млн. грн.;

- 2,1 тис. інвалідів війни  2 групи,  сума виплат - 4,1 млн. грн.;

- 0,9 тис. інвалідів війни 3 групи, сума виплат - 1,6 млн. грн. 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 02.08.2000                           № 1192 «Про надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним» в області таку допомогу призначено  516 особам, раніше таку допомогу отримувало лише 78 осіб.

Кількість одержувачів збільшилася завдяки реалізації соціальних ініціатив Президента України та внесенню змін до постанови Кабінету Міністрів України з цього питання, де змінився порядок визначення права на допомогу та значно виріс розмір такої допомоги.

У березні 2012 року затверджено обласний план заходів щодо розвитку системи соціальних послуг на 2012 рік.

Заходами плану передбачено проведення роботи з інформування населення області про види соціальних послуг, працюють «соціальні офіси».

В області функціонують 25 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), які обслуговують близько                30 тис. громадян похилого віку, інвалідів, громадян, які опинилися в складних життєвих ситуаціях.

У кожному терцентрі є відділення надання послуг вдома, якими обслуговується 14 тис громадян. У структурі п’яти територіальних центрів функціонують стаціонарні відділення для постійного або тимчасового проживання громадян, які потребують стороннього догляду, на 170 ліжко-місць.

Триває робота з впровадження інформаційних моделей соціальної роботи в територіальних центрах: це – відкриття «університетів третього віку», робота мультидисциплінарних команд при наданні соціальних послуг людям з 4-5 категорією рухової активності.

В області функціонують три центри та 11 відділень соціальної реабілітації  дітей-інвалідів, в яких проходять соціальну реабілітацію близько 1 тис. дітей-інвалідів, серед них і діти з ДЦП. З метою впровадження сучасних методів в роботі по реабілітації дітей з ДЦП в установах та закладах системи соціального захисту на базі Запорізького обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів проведено обласний семінар на тему: «Технології соціальної реабілітації дітей з ДЦП у сучасному суспільстві».

Проводиться робота по внесенню до Централізованої бази даних з проблем інвалідності замовлення на забезпечення кріслами-колясками інвалідів.

Відповідно до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, переліку таких засобів, затверджених постановою  Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321, видано 450 крісел-колісних інвалідам області.

В 2012 році до райміськуправлінь праці та соціального захисту населення звернулось 2,5 тис. осіб, які отримали направлення на виготовлення протезно-ортопедичних виробів у кількості близько 12,0 тис. одиниць.

В області підготовлено проект обласної програми виконання завдань і заходів Державної цільової програми «Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів» на період до  2020 року, заходами якої передбачено соціальну підтримку людей з вадами слуху та зору.

План-графік реформування галузі охорони здоров’я Запорізької області на 2012 рік затверджений начальником управління охорони здоров’я облдержадміністрації та узгоджений з профільним заступником голови облдержадміністрації 03.01.2012.

На 01.10.2012 створено 11 центрів первинної медико-санітарної допомоги в структурі центральних районних лікарень (Михайлівський, Оріхівський, Василівський, Запорізький, Мелітопольський, Приморський, Приазовський, Якимівський, Вільнянський, К-Дніпровський, Куйбишевський  райони. Робота в цьому напрямі триває.

Розроблені перспективні програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги в 10 районах області (Вільнянський, К-Дніпровський, Куйбишевський, Мелітопольський, Оріхівський, Приморський, Розівський, Василівський, Запорізький, Чернігівський). 

Проведено попередню паспортизацію закладів охорони здоров`я первинної медико-санітарної допомоги.

З початку 2012 року регіональні програми підготовки медичних працівників та поліпшення їх соціального захисту прийняті в 17 районах області, в інших районах вони доопрацьовуються, після чого будуть винесені на розгляд сесій районних рад.

Поступово впроваджується  досвід навчання за тристоронніми угодами між райдержадміністрацією - ЗДМУ - студентом за рахунок місцевих бюджетів лікарів, започаткований у Приазовському районі.  

27 березня 2012 року на базі Веселівської райдержадміністрації проведена виїзна нарада управління охорони здоров’я облдержадміністрації з заступниками голів райдержадміністрацій та головними  лікарями центральних районних лікарень. В роботі наради взяли участь  ректор ЗДМУ та проректори, начальник відділу кадрів та спецроботи  управління охорони здоров’я облдержадміністрації. За підсумками наради визначені основні напрямки поліпшення кадрового забезпечення закладів охорони здоров’я області, в першу чергу сільської місцевості.

Міністерством охорони здоров'я України затверджений перспективний план підготовки і перепідготовки лікарів за фахом «загальна практика - сімейна медицина» до 2015 року. За 9 місяців поточного року вже 414 медичних працівників лікувально-профілактичних установ області пройшли навчання в медичних вузах по роботі в нових умовах.

З початку 2012 року створено 20 амбулаторій загальної практики сімейної медицини: шляхом реорганізації 7 сільських лікарських амбулаторій в 7 амбулаторій загальної практики сімейної медицини; 5 сільських дільничних лікарень - в 5  амбулаторій загальної практики сімейної медицини; 5 ФАПів - в 5  амбулаторій загальної практики сімейної медицини; створено 1 амбулаторію загальної практики сімейної медицини.

На сьогодні 90% сімейних амбулаторій розташовані в сільській місцевості. Це дозволило підвищити доступність лікарської допомоги сільському населенню. В даний час більше 30% населення області одержує медичну допомогу у сімейних лікарів.

Проведено внутрішній аудит служби екстреної медичної допомоги області. Виданий наказ управління охорони здоров’я облдержадміністрації від 16.03.2012 № 207 "Про виконання плану  заходів   Національного проекту "Вчасна допомога”.   На    виконання п. 4.1. протокольного рішення Адміністрації Президента України від 15.05.2012 за результатами селекторної наради щодо реалізації Національного проекту "Вчасна допомога” у рамках Комітету з економічних реформ розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 01.06.2012 № 251 створено робочу групу  з впровадження Національного проекту "Вчасна допомога” у Запорізькій області. Наразі проведено 6 засідань групи. Визначено приміщення для розташування централізованої диспетчерської, готується пакет документів.

На виконання плану заходів реалізації національного проекту "Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства” в Запорізькій області проведені внутрішній та зовнішній аудити перинатальної служби області.

Остаточно обрано лікувально-профілактичний заклад, як базовий для створення обласного перинатального центру. Будівлі даного закладу передані до спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст Запорізької області.

Розроблене медичне завдання на проектування реконструкції, виконання ремонтних робіт та технічного переоснащення приміщень для розміщення перинатального центру, погоджене в червні 2012 року у Міністерстві охорони здоров‘я України та Державному агентстві з інвестицій та національних проектів України.

В серпні 2012 року затверджена та погоджена в у Міністерстві охорони здоров‘я України та Державному агентстві з інвестицій та національних проектів України проектно-кошторисна документація на реконструкцію, виконання ремонтних робіт та технічного переоснащення приміщень для розміщення перинатального центру.

Після проведеної інвентаризації наявного обладнання в КУ «Міський пологовий будинок № 5» м.Запоріжжя. робочою групою розроблене технічне завдання на закупівлю обладнання для обласного перинатального центру, яке погоджене у Міністерстві охорони здоров‘я України та Державному агентстві з інвестицій та національних проектів України в серпні 2012 року.

В рамках забезпечення інформаційного супроводу реалізації Національного проекту в регіоні створена окрема рубрика «Нове життя» на першій сторінці офіційного сайту облдержадміністрації, що включає три підрубрики: «Загальна інформація», «Концепція», «Новини». Інформація в розділі «Новини» оновлюється щонайменше один раз на тиждень.

Управлінням охорони здоров’я спільно з управлінням у справах преси та інформації облдержадміністрації розроблено план комунікаційної кампанії щодо реалізації Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства», який був розглянутий та затверджений на засіданні регіональної робочої групи з впровадження Національного проекту в Запорізькій області 10.09.2012.

З метою забезпечення підготовки медичних кадрів для перинатального центру до Міністерства охорони здоров’я направлено перелік фахівців для участі у навчальних семінарах та практичних тренінгах, що будуть поводитись в рамках Українсько-Німецького партнерства протягом 2012-2015 років.

На засіданнях робочої групи з впровадження Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства» у Запорізькій області опрацьовуються проект Положення про опікунську раду Запорізького обласного перинатального центру та її склад, які будуть затверджені найближчим часом.

На засіданні Експертної комісії Держінвестпроекту України з реалізації Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства», яке відбулося 05.09.2012, було розглянуто підготовлений облдержадміністрацією пакет документів та винесено позитивне рішення щодо державного фінансування створення Запорізького обласного перинатального центру в 2012 році.

 

         Уперше за роки незалежності в обдасть надійшли та до 01.09.2012  доставлені  у заклади освіти:

          35 шкільних автобусів за Державною програмою «Шкільний автобус»;

         1380 сучасних персональних комп’ютерів за угодою між Урядами України і Китайської народної республіки;

         усі підручники для першого  та для 11 класів згідно з переліком.

До початку навчального року завершено поточні ремонти у 370 дошкільних навчальних закладах (100 % від плану), 455 загальноосвітніх навальних закладах (100 % від плану), 1 позашкільному навчальному закладі (100 % від плану).

         У 2012 році капітально відремонтовано 114 закладів (100 %): 25 дошкільних,  93 загальноосвітніх, 1 позашкільний; 193 котельні; 76 систем опалення; 76 покрівель.    

Протягом 2012 року відкрито два дошкільні заклади після проведення капітального ремонту у містах Вільнянську та Енергодарі; відновлено та відкрито додатково у функціонуючих дошкільних закладах 17 дошкільних груп на інших територіях області.

Реорганізацію закладів, проведення відновлювальних та ремонтних робіт здійснено, в основному, за рахунок коштів місцевих бюджетів. За кошти державного бюджету відновлено після пожежі комунальний дошкільний навчальний заклад № 5 "Казка" Вільнянської міської ради (2,5 млн.грн.).

У результаті охоплення дітей 3-6 років дошкільною освітою складає 89,4 %, у тому числі у сільській місцевості 81 %. Стабільно високі, вище середнього обласного показника – у містах Бердянську (96 %),  Енергодарі (92 %); Приморському (96 %), Пологівському  (96 %) та   Михайлівському (90 %) районах.

Показник охоплення суспільним дошкільним навчанням та вихованням дітей 5-річного віку на сьогодні складає – 99,5 %, що вище на 4,5 % у порівнянні з минулим роком.

На 100 % охоплені  діти  п’ятирічного  віку   (  у 18 із 25 регіонів, або 72 %): у містах Мелітополі, Токмаку; Ленінському та Хортицькому району  м. Запоріжжя; Бердянському, Василівському, Веселівському, Вільнянському, Запорізькому, Кам'янсько-Дніпровському, Мелітопольському, Михайлівському, Новомиколаївському, Оріхівському, Пологівському, Приазовському, Приморському та Чернігівському районах.

Поліпшенню якості та доступності освіти, ефективності управління галуззю сприяє впровадження інформаційно-комп’ютерних технологій.        В області забезпечується розбудова єдиного інформаційного простору системи освіти та впровадження в навчальний процес інформаційно-комп’ютерних технологій.

  Усі вчителі області пройшли навчання за програмами «Інтел. Навчання для майбутнього» та «Партнерство в освіті». Розпочато підготовку та сертифікацію вчителів за програмою «Цифрові технології» та «ВЕБ 2.0».

На основі порталу zp.isuo.org створена автоматизована система єдиного інформаційного освітнього простору «Запорізька обласна освітня мережа». У 2012 році система має  електронну базу даних про 153 999 учнів (100 % учнів ЗНЗ області), 17 739 вчителів (100 %), матеріально-технічну базу 627 загальноосвітніх навчальних закладів області (100 % від загальної кількості загальноосвітніх навчальних закладів області), що дозволяє автоматично формувати всі державні статистичні звіти по загальноосвітніх начальних закладах від закладу освіти до обласного управління освіти і науки (ЗНЗ-1, 76-РВК, 83-РВК, Д-4, Д-5 і т.д.) миттєво знаходити потрібну інформацію та генерувати інші звіти для потреб користувачів. У 2012 році розпочато роботу щодо залучення до єдиного інформаційного простору бази даних дошкільних закладів області. Уведено базу даних дитячих дошкільних закладів міста Енергодара.

Формування даних на Інтернет-порталі здійснюється системою автоматично на основі локальних баз даних закладів освіти. Окрім названих комплекс має додаткові можливості: ведення списку дітей (учнів та дітей мікрорайону); доступ до архіву кадрового складу та випускників; ведення бази даних шкільних приміщень; складання навчальних робочих планів школи; складання та перегляд табелю відпрацьованого робочого часу; формування навантажень учителів; тарифікація педагогічних працівників; складання та ведення розкладу занять; облік замін, занять з учнями за індивідуальними робочими планами, ведення електронного класного журналу, автоматичне формування та друк звітів; та ін. Усе перелічене спонукає кожного працівника школи на чолі з директором сісти за комп’ютер та активно використовувати створений ресурс як у навчально-виховному процесі, так і в управлінні.

Усі місцеві органи управління освітою області, 393 ЗНЗ мають свої сайти, 2 тис. педагогів створюють свої блоги.

  У  рамках єдиного інформаційного освітнього простору розпочала роботу «Віртуальна школа юних програмістів» для учнів області - унікальний освітній інструмент, який робить комп’ютер засобом навчання: учень самостійно працює, може відразу себе перевірити, покращити свої навчальні результати, автоматично отримати оцінку залежно від правильності та раціональності своїх дій. Вчитель бачить вичерпний звіт про роботу учня і, у разі необхідності, може прослідкувати всі кроки самостійної роботи школяра та надати потрібну консультацію.

Сайти для підтримки дистанційного навчання zoippo.com.ua і  leader.ciit.zp.ua/moodle активно використовуються для організації навчання вчителів і забезпечують інтерактивний педагогічний супровід навчального процесу, мобільне оновлення навчальної інформації, її структурування, адаптацію та підбір навчальних модулів відповідно до запитів та професійних потреб як окремих навчальних груп, так і кожного слухача, дозволяють здійснити підготовку вчителів за різними програмами, використовувати різні сучасні форми роботи зі слухачами в он-лайн і офф-лайн режимі із забезпеченням контрольного та інформаційного зворотнього зв'язку.

Освітній вікі-сайт ЗапоВікі (wiki.ciit.zp.ua) є платформою для проведення різноманітних on-line конкурсів і Інтернет-проектів для дітей і вчителів. На його платформі активно створюються мережеві співтовариства вчителів різних дисциплін, працюють віртуальні творчі групи та творчі лабораторії, здійснюється он-лайн підтримка різноманітних тренінгів з ІКТ тощо.

З 01.10.2012 розпочинає свою роботу обласна електронна дистанційна «Школа сучасних знань», яка забезпечує потреби учнів незалежно від місця навчання та проживання.

З метою забезпечення  всебічної підготовки дітей та молоді  до безпечної та ефективної взаємодії  з сучасною системою медіа, формування у них медіа-обізнаності, медіа-грамотності і медіа-компетентності відповідно до їх вікових і індивідуальних особливостей,  заохочення й підтримки педколективів та учнів, які активно та ефективно   використовують  сучасні ІКТ, у Запорізькій  області пройшов медіа фестиваль «Москва-Запоріжжя».

Учні загальноосвітніх навчальних закладів різних типів і форм власності області, у т.ч. й сільської місцевості, за тематичними напрямами: «Безпечне дитинство - майбутнє країни. Попередити. Врятувати. Допомогти», «Здоровий спосіб життя», «Надії і проблеми ХХІ століття», «Моральний вчинок» подали власноруч створені блоги, електронні молодіжні журнали, анімаційні фільми, рекламні ролики; фільми, зняті з мобільного телефону  тощо.

Усього у медіафестивалі взяли участь 79 загальноосвітніх, позашкільних, приватних навчальних  закладів, підготувавши 278 робіт у п’яти номінаціях.

    Розпочато створення електронної  туристичної карти Запорізької області «Екскурсійний тур вихідного дня школяра «Моя мала Батьківщина».

    Розпочато експеримент щодо  запровадження електронного документообігу.

Досвід області щодо впровадження інформаційно-комунікаційних технологій та створення єдиного освітнього простору рекомендовано МОНмолодьспортом України для поширення в інших регіонах країни.

Протягом семи років (2004-2012 рр.) в Запорізькій області здійснювалося навчання педагогічних працівників ІКТ за кількома програмами, усі вчителі  навчені.

Відповідно до наказу управління у 2012 році здійснена експертиза базових навичок вчителів області з ІКТ, яку пройшли 482 директори навчальних закладів області, що складає 82% від загальної кількості керівників ЗНЗ області  та 605 вчителів-предметників навчальних закладів області.  

Загалом директори ЗНЗ області впоралися із завданнями на 71,4%, вчителі – на 67,8%, що відповідає достатньому рівню володіння базовими комп’ютерними навичками.

         В усіх закладах  освіти з початку  2012 року здійснено перевірку знань з ІКТ у вчителів усіх предметів – від філологів до вчителів фізичної культури. Здійснено аналіз отриманих знань та передбачено продовження формування умінь і навичок з ІТ-технологій з урахуванням їх просування вперед.

У 2012 році  на  Третій Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2012», золотими медалями виставки за активну діяльність з модернізації закладів освіти регіону нагороджені управління освіти і науки Запорізької облдержадміністрації та обласний інститут післядипломної педагогічної освіти; срібною медаллю – Запорізькі загальноосвітні навчально-виховні комплекси «Мала гуманітарна академія» і «Основа», науково-методичний центр управління освіти Енергодарської міської ради; бронзовою медаллю – дошкільний навчальний заклад № 9 «Лелеченя» м. Мелітополя.

Питання реалізації соціальних ініціатив Президента України знаходяться на постійному  контролі облдержадміністрації.

Переглядів: 1504 | Додав: priazrda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: