Головна » 2012 » Грудень » 12 » Шоста регіональна конференція з питань інституційної розбудови
10:05 AM
Шоста регіональна конференція з питань інституційної розбудови


 

         8-9 листопада у Національному агентстві України з питань державної служби пройшла Шоста щорічна регіональна конференція з питань інституційної розбудови. Протягом першого дня конференції було обговорено стан співпраці у рамках інструментів  Тwinning, TAIEX  та програми Всеохоплюючої інституційної розбудови (СІВ) у країнах ініціативи Європейського Союзу «Східне партнерство». Другий день заходу був присвячений обговоренню практичного досвіду проведення реформ у сфері державної служби.  Участь у заході взяли 145 учасників, зокрема представники країн ініціативи ЄС «Східне партнерство», що об’єднують Україну, Азербайджан, Вірменію, Грузію та Молдову; представники посольств країн ініціативи ЄС «Східне партнерство»; представники Європейської Комісії, представництв Європейського Союзу в країнах ініціативи ЄС «Східне партнерство» та програми SIGMA; іноземні експерти; представники центральних та місцевих органів державної влади. Учасники конференції об׳єдналися в рамках тематичної платформи «Демократія, належне урядування та стабільність» для обміну досвідом використання європейських інструментів інстутиційної розбудови, вироблення рекомендацій щодо удосконалення механізму їх впровадження для реалізації комплексних реформ, покращення якості державного управління  та наближення вітчизняного законодавства до європейського. 

       Конференцію відкрили Голова Нацдержслужби України, директор Адміністративного офісу програми Twinning в Україні В’ячеслав Толкованов; керівник першого відділу програм допомоги «Врядування та права людини» Представництва Європейського Союзу в Україні Александру Альбу; завідувач відділу торгівельно-економічного, секторального та транскордонного співробітництва з ЄС управління з питань європейської інтеграції Адміністрації Президента України Леонід Пирожков; директор Департаменту співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями та координації міжнародної технічної допомоги Міністерства економічного розвитку та торгівлі України Олена Кучеренко.

        «Впевнений, що цьогорічна конференція надасть новий імпульс у впровадженні інструментів інституційної розбудови через пропагування кращих практик, будуть вироблені нові практичні рішення спільних проблем, які постають перед нашими країнами під час підготовки і впровадження проектів  Тwinning, заходів TAIEX та програми Всеохоплюючої інституційної розбудови (СІВ). Переконаний, що знання та досвід, які учасники одержать під час обговорень, допоможуть ефективніше використовувати допомогу Європейського Союзу, що сприятиме розвитку країн-учасниць заходу», – зазначив у своєму виступі Голова Нацдержслужби України В’ячеслав Толкованов.

       З метою адаптації державної служби до стандартів ЄС Нацдержслужбою України станом на жовтень 2012 року реалізовано впровадження європейських інструментів інституційної розбудови Тwinning, TAIEX, SIGMA, координується впровадження програми Всеохоплюючої інституційної розбудови (СІВ) та налагоджено співпрацю з Організацією економічного співробітництва (ОЕСР) у рамках Комітету з питань державного управління.

       Програма Тwining є особливим видом техніч­ної допомоги ЄС та програми обміну досвідом між органами державної влади України і держав-членів ЄС і впроваджується в Україні згідно з Планом дій Україна - ЄС, який схвалено на засіданні Ради з питань співробітництва між Україною та ЄС 21 лю­того      2005 р.,  Програми економічних реформ Президента України на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», середньострокових пріоритетів державних установ, а також вже існуючих європейських програм технічної допомоги та програм бюджетної підтримки, які впроваджуються у відповідних секторах економіки України.

          За період 2006-2012 роки у рамках проекту Тwining реалізовано 58 проектів у сферах державного внутрішнього фінансового контролю, конкурентної політики, цивільної авіації, внутрішніх справ, у сферах державної служби, адміністративного судочинства, соціальних послуг тощо. Пропозиції, підготовлені проектом Тwining, були використані для посилення спроможності у законодавчій сфері, зокрема для доопрацювання Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу» та підготовлено пропозиції та рекомендації до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про питну воду та питне водопостачання». На основі рекомендацій експертів проекту Тwining в Міністерстві внутрішніх справ України на базі Академії внутрішніх військ створено кафедру зв’язку, при Державному космічному агентстві України створено Національний контактний пункт «Космос» 7 Рамкової програми ЄС з досліджень та технологічного розвитку, що сприяло посиленню інституційної спроможності органів державної влади.

       Створенню професійної, орієнтованої на результати, етичної, політично неупередженої державної служби  сприяло впровадження проекту  Тwining «Підтримка розвитку державної служби в Україні», який був започаткований 24 січня 2011 року Нацдержслужбою України. Проект впроваджений за тісної співпраці з Адміністрацією Президента України, Національною академією державного управління при Президентові України та іншими заінтересованими органами. Метою проекту стали посилення спроможності Нацдердержслужби України ефективно і результативно  керувати процесом формування державної служби, а також сприяння впровадженню інструментів управління людськими ресурсами, стратегічний підхід до вироблення політики, громадська обізнаність та привабливість державної служби у відповідності  з європейськими принципами і практиками. За результатами програми  удосконалено організаційну та управлінську системи Нацдержслужби України та покращено якість управління людськими ресурсами в системі державної служби.

       З метою розбудови інституціональної спроможності, необхідної для адаптації національного законодавства до європейського, впровадження реформи державного управління та забезпечення обміну передовим досвідом з країнами-членами Європейського Союзу в Україні було започатковано впровадження інструменту зовнішньої допомоги Європейської Комісії TAIEX, який здійснюється відповідно  до постанови Кабінету Міністрів України від 9 квітня 2008 р.  Впродовж 2006-2012 років впроваджено системний підхід до використання цього інструменту шляхом формування щопіврічних планів залучення зовнішньої допомоги Європейської Комісії у рамках TAIEX. Так, до плану залучення зовнішньої допомоги на ІІ півріччя 2012 року було включено 202 пропозиції органів державної влади, що є найбільшим досягненням за період впровадження інструменту в Україні.

        На підтримку проведення інституційної реформи державних установ для створення умов ефективної реалізації майбутньої Угоди про асоціацію між Україною та ЄС 7 травня 2009 року  в ході спеціального саміту ЄС в Празі була започаткована Програма Всеохоплюючої інституційної розбудови (СІВ), що є складовою частиною ініціативи Європейського Союзу «Східне партнерство». Меморандум про взаєморозуміння між Урядом України та Європейською Комісією щодо Рамкового документа програми Всеохоплюючої інституційної розбудови  Україна та ЄС було підписано      13 жовтня 2010 року.

        Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України «Деякі питання підготовки та виконання програми Всеохоплюючої інституційної розбудови у рамках ініціативи  Європейського Союзу «Східне партнерство» та з метою забезпечення реалізації програми СІВ Урядом України було схвалено План заходів щодо підготовки інституційних реформ у сфері міграції, сфері санітарних та фітосанітарних заходів, сфері моніторингу та контролю державної допомоги. Метою реформ стали посилення спроможності та підвищення ефективності інституціональної структури державного управління у сфері міграції, у сфері здійснення санітарних та фітосанітарних заходів, зокрема безпечності харчових продуктів і приведення їх якості у відповідність до вимог ЄС, а також розвитку інституційної спроможності інвентаризації та контролю за наданням державної допомоги.

         Спрощення візового режиму, виконання планів інституційних реформ, зміцнення торговельно-економічних зв’язків є важливими кроками для підписання Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом.          Підвищення ефективності діяльності системи органів державної влади у сфері європейської інтеграції та забезпечення належного виконання зобов’язань, що Україна візьме на себе відповідно до Угоди про асоціацію, яку було схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України «Деякі питання проведення інституційної реформи у сфері виконання майбутньої Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом» від 10.10.2012, є метою реформи і наблизить вступ України до Європейського Союзу.

        Під час проведення конференції було презентовано досвід  впровадження європейських інструментів Twinnіng, заходів TAIEX та програми СІВ у країнах-учасниках «Східного партнерства» –  Грузії, Вірменії, Азербайджану та Молдови. З 2004 року  в країнах «Східного Партнерства» запроваджено більше ніж 220 проектів Twinning із загальним бюджетом € 245 мільйонів у сфері фінансів, торгівлі та індустрії, юстиції та безпеки.

          На конференції доповідачами було презентовано завершений проект Twinnіng в республіці Молдова «Підтримка впровадження та забезпечення дотримання прав інтелектуальної власності». У рамках Всеохоплюючої інституційної розбудови у 2010 році між ЄС та республікою Молдова було підписано Меморандум про взаєморозуміння та визначено три пріоритетних напрямки реформи: реформування державного управління, зміцнення верховенства закону, підготовка Республіки Молдова до можливої майбутньої зони вільної торгівлі з ЄС.

         Республіка Вірменія поділилася досвідом у впровадженні комплексного використання інструментів інституційної розбудови Twinnіng, TAIEX та SIGMA, а також представила два завершені проекти Twinnіng «Підтримка Служби захисту громадських прав» та «Підтримка Міністерства економіки РВ: Правове регулювання/Стандартна вартісна модель». На семінарі було повідомлено, що європейський інструмент TAIEX, як найбільш структурований формат, найчастіше використовується у Вірменії для підготовки та доповнення майбутніх проектів Twinning у безперервному діалозі з консультантами ЄС  та іншими проектами у відповідній галузі а інструмент інституційної розбудови SIGMA комплементує інші інструменти, а також забезпечує глибокі пізнання щодо майбутнього Twinnіng  та виправлення можливих недоліків ще до відкриття проекту.

          Загальні засади між Європейським Союзом та республікою Азербайджан функціонують з кінця 2006 року при Міністерстві економічного розвитку. Це забезпечило оптимальну координацію всіх видів допомоги ЄС Twinnіng, TAIEX та SIGMA з державними програмами та іншими проектами зовнішної допомоги, що  реалізуються в Азербайджані. Було презентовано успішні проекти Twinnіng «Підтримка покращення правових і технічних аспектів забезпечення якості і безпеки харчових продуктів та вимоги сертифікації продукції азербайджанського рибальства», «Підтримка Державного комітету статистики Республіки Азербайджан щодо досягнення європейських стандартів у національних бюджетах, тіньовій економіці, статистиці підприємств та процедурі індексації цін», «Підтримка Міністерства податків Азербайджанської Республіки у сфері комп'ютеризованої системи аудиту» та «Підтримка Milli Mejlis (Парламент) Республіки Азербайджан». Також виступаючі зазначили, що основними сферами залучення інструменту TAEX в Азербайджані в 2012 році є статистика, безпека, соціальний захист, транспорт тощо. У рамках впровадження програми SIGMA в Азербайджані реалізується реформа державної служби, підтримка електронних закупівель та процедури оцінки ризиків. Законодавчою базою для впровадження програми Всеохоплюючої інституційної розбудови в Азербайджані стала Декларація Східного партнерства, на основі якої в 2011 році був підписаний Меморандум про взаєморозуміння щодо Національної індикативної програми на 2011-2013 роки. Основними цілями запровадження програми СІВ в Азербайджані стали підготовка Угоди про Асоціацію між Азербайджаном і ЄС, інституційний розвиток верховенства права у сфері юстиції та посилення підготовки на державній службі з акцентом на питання євроінтеграції.

         У ході конференції були також розглянуті питання модернізації державної служби в країнах «Східного партнерства» та розвиток державної служби у країнах Європейського Союзу. Учасникам було презентовано програму SIGMA «Підтримка вдосконалення врядування і управління», яка реалізовується задля допомоги країнам-беніфіціарам на вступ до ЄС та напрями її роботи у формуванні та координації політики, правового регулювання, законодавства у сфері державної служби і адміністративного права, державних фінансів та державних закупівель. Було акцентовано особливу увагу присутніх на тому, що реформа державної служби, це складова реформи державного управління і вона реалізується у країнах «Східного партнерства» на основі права, професіоналізму, деполітизованості та рівних можливостей.

            На конференції були представлені складові реформи державного управління в Україні – розроблення та впровадження нового законодавства про державну службу; розвиток та модернізація системи професійного навчання державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад;  реалізація Стратегії державної кадрової політики на 2012 -2020 роки;  формування Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації» та  адаптація державної служби України до стандартів Європейського Союзу і впровадження європейських інструментів інституційної розбудови (Twinning, TAIEX, SIGMA, СІВ тощо). У презентації реформи державної служби в Грузії було акцентовано увагу на удосконалення чинного законодавства, проекті Кодексу Державної служби, електронному управлінні, професійних програмах навчання, кампанії з обміну знань та бюро державної служби – співпраця з SIGMA. Також були розглянуті презентації  реформування державної служби Вірменії, розвиток державної служби в Азербайджані та досвід реформування державної служби у Молдові. 

          Підсумком шостої регіональної конференції з питань інституційної розбудови стала спільна резолюція представників державних органів країн європейської ініціативи «Східне партнерство», іноземних та українських експертів в якій була підкреслена важливість питання належного впровадження проектів європейської допомоги, зокрема інструментів інституційної розбудови Twinning, TAIEX та програм СІВ, SIGMA.

          Учасниками конференції було зроблено спільний висновок, що впровадження інструментів інституційної розбудови Twinning і TAIEX та програми Всеохоплюючої інституційної розбудови у країнах європейської ініціативи «Східного партнерства», а також співпраця з програмою SIGMA є важливим механізмом підтримки цих країн у наближенні до норм та стандартів Європейського Союзу, сприяє розбудові інституційного потенціалу державних органів влади, наближенню вітчизняного законодавства країн-партнерів до вимог ЄС, підвищенню рівня професійної компетентності державних службовців, модернізація державної служби у країнах «Східного партнерства» сприяє впровадженню нових підходів до її функціонування, удосконаленню управління людськими ресурсами на державній службі. Учасниками були вироблені спільні рекомендації щодо продовження удосконалення інституційного потенціалу державних органів влади за допомогою інструментів інституційного розвитку Twinning і TAIEX та програми СІВ.

          Шоста щорічна конференція стала новим імпульсом у впровадженні інструментів інстутиційної розбудови через пропагування кращих  європейських практик, а набуті знання і досвід, які одержали учасники під час обговорень щодо підготовки та впровадження проектів Twinnіng, заходів TAIEX та програми СІВ, допоможуть ефективніше використовувати допомогу Європейського Союзу, що сприятимуть розвитку країн-учасниць Європейської ініціативи «Східне партнерство».

 

Переглядів: 846 | Додав: priazrda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: